Týden 24/2024

autor: | Čvn 14, 2024 | Aktuality

Čtvrtletní schůzka s vedením společnosti

Čtvrtletní setkání odborů a vedení společnosti není až takovou samozřejmostí, jak se zdá. V naprosté většině firem, kde odbory působí nic takového neexistuje. V Bosch továrnách ojediněle. V dávné minulosti si toto privilegium dohodly kovácké organizace v jihlavské továrně. Do dnešní doby se i s již několikrát obměněným vedením firmy scházíme nad tématy, které nastavují chod společnosti Bosch v Jihlavě. Přítomni na jednáních jsou oba ředitelé, vedoucí HRL a zástupci všech tří odborových organizací ve firmě zpravidla s místopředsedy jednotlivých organizací. Samozřejmostí je překlad externí firmou do německého a anglického jazyka.

K tématům:
  • Jako obvykle nám byla nejprve představena aktuální hospodářská situace společnosti. Naplánování výrob s rozpadem na jednotlivé produkty. Výhled, jak krátkodobý, tak dlouhodobý – který je ale velice nepřesný, díky volatilitě zakázek od OEM.
  • Dalším pevně zakotveným bodem je zaměstnanost v Jihlavě. Informace o náborech, převodech do kmene, převodech na dobu neurčitou. Poměry v procentech podle pracovních smluv aj. Zde musíme připomenout, že to byly a jsou pouze kovácké odbory, které nastavují se zaměstnavatelem převody do kmene i převody na dobu neurčitou. Po mnoha letech jednání se nám podařilo nastavit myšlení zaměstnavatele tak, že již každým rokem počítá s tím, že toto téma bude opět na stole.
  • Poté následují témata, která na schůzku přinesly odbory. Podařilo se nám například dojednat nové zastřešení terasy před jídelnou na závodě Humpolecká. Dále zastřešení atria vedle jídelny na závodě Alfatex a instalaci přístřešku pro kuřáky z výroby EM na závodě Pávov. Realizace zastřešení je velice nákladná a trvalo nám dlouho management přesvědčit o smyslu této investice do lidí. S výstavbou se začne ihned po dodání konstrukčních prvků. Na mysli nám také leží hala 350, kde bychom chtěli, i přes nízkou organizovanost kováků zde, upravit pro všechny zaměstnance i venkovní plochu vedle kantýny obdobně jako na závodě I.
  • Otevřené téma zůstává úprava kolárny na Alfatexu, které budeme dále řešit. Při sbírání informací k tomuto podnětu od našich členů jsme zjistili i „nedostatky“ v jiných kolárnách, které předložíme oddělení FCM a budeme usilovat o změnu.

Firemní zápůjčky zaměstnancům

Několik zaměstnanců se na nás již obrátilo s otázkou, jak je to se zápůjčkami. Tento bod jsme vzali na naše jednání s vedoucím HRL a ptali jsme se na aktuální situaci. Zápůjčky jsou v plném běhu a doba jejich vyřízení je různá. Záleží na rychlosti zpracování na oddělení a prověření ručitele. Dále následuje kontrola ze strany HRL (docházka, výtky, minulé zápůjčky atd.) O vyřízení (kladném i záporném) je žadatel dle vyjádření HRL vždy informován. Podle našich informací je ale letos vysoké procento těchto bezúročných zápůjček zamítnuto z důvodu docházky – kdy je jednalo o převážně vysoký počet dnů v roce s pracovní neschopností. V takovém případě, pokud je zápůjčka z tohoto důvodu zamítnutá, a docházka žadatele se opět stabilizuje, má možnost si zažádat např. po půl roce anebo v následujícím období.

Vítáme Vás

Rádi bychom přivítali všechny naše nové členy a poděkovali za důvěru. Jsme rádi, že je stále větší a větší množství zaměstnanců, kteří vkládají důvěru v odborový svaz KOVO a v naši základní odborovou organizaci Odbory Bosch.

Jsme zde s Vámi a pro vás již více než 20let a všechno dobré, co se nám podařilo, se podařilo i právě díky našim členům. Za to Vám všem, novým i stávajícím kolegům, patří naše velké díky!

Přečtěte si naše další články

error: Tento obsah je chráněný!