Týden 41/2024

autor: | Říj 7, 2024 | Aktuality | 0 komentářů

Docházka

První pracovní směna v týdnu začíná v neděli ve 22:00. K tomuto se váže celá řada věcí spojená s její evidencí u zaměstnavatele. Po průběžném šetření a po občasných dotazech zaměstnanců vás chceme upozornit, že pokud navštívíte lékaře v pondělí, v týdnu, kdy máte noční směnu a lékař vám vystaví neschopenku, je nutné mu připomenout, že ji potřebujete vystavit zpětně od neděle. Pokud to neučiníte, nedělní směna se stává neomluvenou a zaměstnavateli nezbývá než se s vámi zpětně dohodnout např. na čerpání dovolené. To samé platí i při vystavení potvrzení na ošetřování člena rodiny.

PRO někoho nepodstatné drobnosti, pro někoho významné zlepšení pracovního prostředí.

Ve spolupráci s FCM necháváme instalovat umyvadlo na hale 310 u vchodu 16 vedle automatů. V důsledku zrušení svačinárny u vchodu 17 se dojezdová vzdálenost zaměstnanců k čisté vodě prodloužila přes celou halu. Této problém se zdá tedy býti kompromisně vyřešen.

Opět s FCM řešíme vybavení jídelny na LogPointu stojanem na deštníky a věšákem na bundy. Dále řešíme vyznačení průchodu přes sklad pro pracovníky, kteří pracují na druhé straně haly, aby při příchodu do práce, nebo pro odebrání stravy nemuseli obcházet půlku Jihlavy. Taktéž požadujeme osazení zábradlí na nebezpečném místě cestou do jídelny. Doplním, že LogPoint máme v pronájmu a majitelem je tudíž někdo jiný a ten někdo musí všechny úpravy schvalovat a my si je poté pouze zrealizujeme a zaplatíme. I umístění jídelny je trošku nešťastné. Nachází se totiž mimo objekt závodu a docházková vzdálenost může být až několik stovek metrů od pracoviště, a to po venkovní komunikaci.

Výroba

Během posledních dvou týdnů jsme se zúčastnili několika jednání s vedením jednotlivých výrob. Čísla a grafy napříč továrnou namalovat na růžovo nejde. Nicméně vidíme již naplánování na začátek příštího roku, a to nás naplňuje optimismem. Na druhou stranu se stupňují problémy automobilek, které naše produkty nakupují. Mezi těmito dvěma informacemi tedy stěží hledat průsečík. Jediná výroba kde se nám informací nedostává je produkt EM. Víme, že je tam přehršel problémů a výzev, ale informace k nám proudí velice pomalu a nepřesně.

Odstávky, prostoje

Zanedlouho vyprší dohoda mezi odbory a zaměstnavatelem ohledně odstávek a prostojů. Od počátku roku platí již jednou prodloužená dohoda s platností na celý rok 2024. Co v roce 2025, je situace lepší, horší, stabilnější jak před rokem? Nic se nesmí nechat náhodě. Odborové organizace spolupracující na platformě ČMKOS budou usilovat o prodloužení dohody i na rok 2025. Pokud tedy nedojde v následujících týdnech k výraznému zlepšení situace na trhu, což lze jen stěží předpokládat. Cílem je, aby dohoda pokryla minimálně část roku 2025 a mzdu zaměstnanců při výpadcích v zakázkách ve výši 75 procent. Jsme si vědomi, že minimálně část zaměstnanců bude mít s touto dohodou potíže. Na vývěskách zaměstnavatele se znovu mohou ocitnout citáty, které nás budou obvinovat z podvodu, nebo z toho, že jsme někoho i přes jeho nesouhlas donutili. Bohužel taková je realita.

Přečtěte si naše další články

error: Tento obsah je chráněný!