Bosch uzavře továrnu v Mondeville ve Francii

autor: | Čvc 22, 2024 | Aktuality

Konec jedné éry..

Po šedesáti letech průmyslových dobrodružství u bran Caen (Calvados) oznámila německá skupina uzavření areálu v roce 2026. Nebyl vybrán žádný kupec. 400 zaměstnanců je otřeseno.

Je to, jako by továrna už byla zavřená. Parkoviště je prázdné. Prapor visící z plotu se třepetá ve větru. Aktivita se zastavila až do pondělí, aby měl personál čas strávit zprávy.

V loňském roce vedení společnosti uvedlo, že chce závod prodat. Na nalezení kupce si dala čas do července 2024, což se očekávalo, že bude komplikované. Zařízení v Mondeville nabízí širokou škálu aktivit. Dodává výrobcům automobilů a zároveň provádí elektronické subdodávky pro výrobce reproduktorů.

Rovné šance pro všechny?

Ve středu 9. července přijeli z Německa vedoucí pracovníci společnosti Bosch v doprovodu zástupců francouzské dceřiné společnosti. Oznámili, že nebyl vybrán žádný kandidát na převzetí. Závod bude uzavřen v roce 2026.

„Věděli jsme, že je těžké najít kupce, který by byl společensky přijatelný, který by souhlasil s převzetím společnosti tak, jak byla, se stejnými pracovními podmínkami.“připouští Emmanuel Dos Santos z odborového svazu CFTC.

„Přihlásilo se několik zájemců o převzetí, včetně jednoho, který měl nedávno skutečný průmyslový projekt. Sotva ho někdo přijal,“ diví se Hélène Burgatová, starostka Mondeville. „Nebylo nám řečeno, proč byl tento projekt převzetí zamítnut.“

Zaměstnanci se naučili přicházet do práce v nejistotě. Oznámení o uzavření přesto všechny překvapilo. „Je to, jako když víte, že milovaný člověk zemře. Bez ohledu na to, jak jste připraveni, je to obrovská rána,“ vysvětluje Fabrice Paysant, další zástupce odborů CFTC. Svědci popisují zaměstnance, kteří nemají slov, jsou ohromeni, jiní jsou v slzách nebo naštvaní.

Na historii se nehledí. Za úspěch se považuje nekonečný růst a prosperita.

Továrna v Mondeville byla postavena v roce 1961. Nejprve se zde vyráběly televizory, poté autorádia. V roce 1991 koupila společnost Bosch závod pro zásobování výrobců automobilů. Po krizi v roce 2008 se podnik diverzifikoval do oblasti elektroniky a otevřel se dalším trhům.

V roce 2017 jí časopis L’usine Nouvelle udělil trofej Továrna roku. „Za strategickou polohu, efektivitu výrobního systému a metody zapojování týmů.“ O sedm let později je na tomto čestném titulu cosi ironického.

„Tato uzavírka je skutečné plýtvání,“ říká starosta Mondeville. „Máme zde kvalitní průmyslové zařízení, které pracuje se 400 zaměstnanci, kteří jsou vyškoleni a kteří odvedli dobrou práci,“ pokračuje Hélène Burgat, která vyjadřuje  naprosté „nepochopení“.

Na 15. července jsou zástupci zaměstnanců svoláni na schůzku, na které má být stanoven harmonogram jednání. Skupina Bosch je prosperující a má pověst poměrně štědré společnosti. Zaměstnanci nyní doufají, že budou moci odejít za čestných podmínek.

zdroj: https://euro.dayfr.com/business/2452258.html

Týden 41/2024

Docházka První pracovní směna v týdnu začíná v neděli ve 22:00. K tomuto se váže celá řada věcí spojená s její evidencí u zaměstnavatele. Po...